Back to homepage
News | 05.01.2023

Kawa dobra na pamięć

Badanie, dotyczące wpływu kofeiny i kawy kofeinowej na związki aluminium oraz rozwój choroby Alzheimera, przeprowadzili młodzi naukowcy ze SKN Biomarkery w Diagnostyce Medycznej oraz SKN Cytometrii Przepływowej i Badań Biomedycznych UMW. Ich projekt dowodzi, że "mała czarna" neutralizuje negatywny wpływ glinu na procesy neurodegeneracyjne.

Z ogólnodostępnych badań wynika, że aluminium (glin) i jego związki mogą przyspieszać rozwój Alzheimera - jednej z najczęstszych chorób wywołujących otępienie. Źródłem tego pierwiastka, obok środowiska, są m.in. produkty spożywcze, zwłaszcza te, które były przetwarzane i konserwowane lub poddawane obróbce termicznej. Z drugiej strony naukowe analizy wskazują, że kawa/kofeina ma działanie neuroprotekcyjne, a jej spożywanie, w rozsądnych dawkach, ogranicza rozwój choroby Alzheimera i demencji nawet o 70 proc. 

Projekt "Czy codzienne przyzwyczajenia żywieniowe mogą być induktorem chorób, którym towarzyszy mentalne osamotnienie? - badania in vitro neurotoksyczności związków glinu w rozwoju choroby Alzheimera w aspekcie protekcyjnego działania kofeiny i kawy kofeinowej" zrealizowali Kamil Rodak ze SKN Biomarkery w Diagnostyce Medycznej oraz Anna Radajewska, Dorota Bęben, Monika Birska i Oliwia Siwiela ze SKN Cytometrii Przepływowej i Badań Biomedycznych Wydziału Farmaceutycznego UMW. Zajął on III miejsce w konkursie prac studenckich (Sekcja Doktoranckich Prac Posterowych), zorganizowanym w ramach VI Ogólnopolskiej Konferencji "Współczesne zastosowanie badań analitycznych w farmacji i medycynie".

Celem badania była ocena ochronnego wpływu kofeiny i kawy kofeinowej na neurotoksyczność związków aluminium. Młodzi naukowcy użyli hodowli szczurzych komórek guza chromochłonnego PC12, które są wykorzystywane do analizy procesów neurodegeneracyjnych oraz maltol glinu. Dodanie go posłużyło wywołaniu toksycznego działania aluminium na komórki. PC12 były hodowane w medium (specjalnym płynie) o zawartości związków kofeiny oraz rozpuszczalnej kawy kofeinowej w trzech różnych stężeniach (5, 80 i 320 µg/ml).

Wykonany po 24 godzinach test wykazał, że przeżywalność komórek PC12 była większa względem próby kontrolnej, kiedy były traktowane roztworem kawy o stężeniu kofeiny 80 µg/ml (odpowiednik standardowego kubka kawy).

- Możemy więc potwierdzić neurotoksyczne działanie maltolu glinu oraz ochronne działanie kawy o stężeniu kofeiny 80 µg/ml na komórki PC12, a tym samym jej prozdrowotne właściwości w kontekście rozwoju chorób neurodegeneracyjnych - mówi Kamil Rodak, przewodniczący SKN Biomarkery w Diagnostyce Medycznej przy Katedrze Diagnostyki Laboratoryjnej Wydziału Farmaceutycznego UMW.

Fot. SKN Cytometrii Przepływowej i Badań Biomedycznych

Authored by: Anna Szejda Creation date: 05.01.2023 Update authored by: Anna Szejda Update date: 05.01.2023