
„Nutrition and Global Health” program edukacyjny realizowany w ramach Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) .
Blended Intensive Programme (BIP)„Nutrition and Global Health” – 23–27. 06. 2025
W dniach 23–27 czerwca 2025 r. w Katedrze Dietetyki i Bromatologii oraz Katedrze i Zakładzie Toksykologii Wydziału Farmaceutycznego UMW odbędzie się część stacjonarna programu edukacyjnego realizowanego w ramach Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) pt. „Nutrition and Global Health”. Program przygotowany został dla studentów studiów licencjackich i magisterskich kierunków związanych z żywieniem i dietetyką i obejmuje 4 punkty ECTS.
W programie uczestniczyć będą studenci z partnerskich uczelni:
- Masaryk University (Brno, Czechy)
- NOVA Medical School – Faculdade de Ciências Médicas (Lisbona, Portugalia)
- University of Ostrava (Czechy)
- Malta Leadership Institute (Birkirkara, Malta)
- Royal College of Surgeons in Ireland (Dublin, Irlandia)
- Catholic University of Croatia (Zagreb, Chorwacja)
- Hellenic Mediterranean University of Crete (Grecja)
Zajęcia – w formie wykładów, seminariów, warsztatów, wizyt studyjnych i pracy projektowej – będą prowadzone przez kadrę naukową i dydaktyczną Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu (Katedra i Zakład Dietetyki i Bromatologii, Katedra i Zakład Toksykologii, Studium Wychowania Fizycznego i Sportu), a także zaproszonych wykładowców z uczelni partnerskich, m.in. z University of Cagliari, RCSI Dublin, Universidade de Bragança i Masaryk University.
Podczas intensywnego tygodnia we Wrocławiu studenci będą zgłębiać najważniejsze aktualne tematy z zakresu żywienia i zdrowia, takie jak:
- żywienie na różnych etapach życia oraz kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia w kontekście profilaktyki chorób niezakaźnych,
- alternatywne źródła składników odżywczych i substytuty żywności konwencjonalnej,
- wpływ ksenobiotyków środowiskowych i pokarmowych na zdrowie, w tym płodność i funkcje poznawcze,
- wykorzystanie nowoczesnych narzędzi cyfrowych, np. modeli chatbotów w edukacji dietetycznej,
- wpływ aspektów psychologicznych i ekologicznych na wybory żywieniowe oraz rola mediów społecznościowych,
- zależności między dietą a zdrowiem psychicznym.
Uczestnicy zakończą program udziałem w międzynarodowej konferencji studenckiej “Synergy of Dietetics and Pharmacy: A Holistic Approach to Human Health” organizowanej 27 czerwca przez Studenckie Koła Naukowe Nutri-Sfera, SKN Toksykologiczne i SKN Chemii Kosmetycznej, podczas której zaprezentują wyniki swoich projektów.
Link do konferencji.
