Studenci UMW w Guillin Polska
Pod koniec kwietnia studenci 3 roku dietetyki w ramach zajęć z przedmiotu towaroznawstwo i przechowalnictwo, dzięki poparciu inicjatywy przez Pana Przemysława Olejnika - dyrektora industrialnego, zwiedzali polską fabrykę Grupy GUILLIN. Celem wizyty było ukazanie studentom procesu technologicznego i produkcyjnego opakowań do żywności.
Zwiedzający zapoznali się z 30-letnią historią i zakresem działalności przedsiębiorstwa - od projektowania poprzez produkcję, sprzedaż, aż do transportu gotowego produktu. Ponadto mieli możliwość wysłuchania wykładu Pana Adama Modrzejewskiego na temat roli opakowań do żywności oraz rodzajów surowców wykorzystywanych w Guillin Polska. Krótko mówiąc przy tak szerokim spektrum działania w branży żywności, wszystkie zaproponowane przez Guillin Polska rozwiązania mają wspólny mianownik: bezpieczeństwo, higiena oraz idąca z nimi w parze estetyka. Wszystkie pojemniki są produkowane w Europie i spełniają najwyższe normy bezpieczeństwa związane z dopuszczeniem opakowań do kontaktu z żywnością.
Guillin Polska rozwija swoją działalność zgodnie z modelem gospodarki o obiegu zamkniętym. Co oznacza innowacyjne podejście do biznesu i wykorzystania surowców, poprzez tworzenie opakowań w sposób odpowiedzialny i zrównoważony. Widać, że jest to fabryka, która nie boi się wyzwań i szuka nieustannie nowych rozwiązań. Na każdym kroku można zaobserwować silne poczucie świadomości ekologicznej i tak też firma działa, opierając swoją produkcję na trzech kategoriach opakowań:
- alter- eco reuse
- alter- eco recycle
- alter-eco bio
Co warto podkreślić, poprzez współpracę z Prevented Ocean Plastic surowce do produkcji opakowań firma pozyskuje z recyklingu butelek. Plastik jest zbierany z najbardziej zanieczyszczonych wybrzeży Indonezji i przetworzony w wysokiej jakości surowiec. Jest to zarówno ważne zobowiązanie, jak i konkretne działanie o silnym oddziaływaniu na środowisko: 500 mln butelek PET nie trafi do przyrody, a tym samym do oceanów. Program umożliwia rozwój infrastruktury recyklingu na obszarach klasyfikowanych jako zagrożone i oferuje dochód dla osób, które zbierają tworzywa sztuczne, dając tym samym szansę i środki na edukację dzieci.
Podsumowując dzięki tej niecodziennej wizycie studenci mieli okazję powtórzyć i poszerzyć zagadnienia z wykładów. Była to także okazja do zadania wielu pytań- m.in.:
- o technologię ekstruzji surowców do produkcji opakowań,
- pytań dotyczących produktów spożywczych,
- kwestii związanych z podejściem przedsiębiorstwa do ekologii,
- wpływu warunków chłodniczych i podgrzewania na bezpieczeństwo opakowań dla konsumenta,
- zastosowania praktycznego systemu opakowań z którymi studenci w teorii zapoznali się na zajęciach z towaroznawstwa i wiele, wiele innych.
Wyjazd był możliwy dzięki zaangażowaniu pracowników Katedry i Zakładu Dietetyki i Bromatologii. Jego pomysłodawcą był mgr Mateusz Witkowski, który dzięki wsparciu Pani prof. dr hab. Haliny Grajety (osoby odpowiedzialnej za przedmiot towaroznawstwo i przechowalnictwo) i kierownik Katedry dr hab. Annie Preschy oraz współprowadzących ćwiczenia - mgr Paulinie Cedro i Paulinie Łoboś uzyskał poparcie Dziekana Wydziału Farmaceutycznego dr hab. Marcina Mączyńskiego, prof. UMW i zgodę Prorektor ds. studentów prof. dr hab. Agnieszki Piwowar, na ten wyjazd.